Sporten met de Vizsla

Wil je je Vizsla niet actief inzetten in het veld voor de jacht maar wil je wel met hem gaan sporten dan is er binnen de hondensport genoeg keuze. We noemen hier een aantal hondensporten waar de Vizsla zeer geschikt voor is en ook vaak gebruikt wordt.

Lure Coursing

Coursing

Lure Coursing is een sport, waarin men met honden de jacht op het haas zo natuurgetrouw mogelijk tracht te imiteren zonder levende prooi. Voor niet windhondenrassen wordt over het algemeen gewerkt met een ovale baan waar doormiddel van een touw de prooi voortgetrokken wordt. De honden gaan een voor een achter de prooi aan. De snelheid van de prooi is te regelen, dit maakt dat er voor iedere hond een succes behaald kan worden. 


Meer informatie over coursing kunt u vinden via de verschillende verenigingen via deze link: coursing verenigingen

Agility

Agility



Agility is bij uitstek een sport voor actieve en sportieve bazen en honden. 

De bedoeling is om zo snel mogelijk en met zo min mogelijk fouten een hindernisparcours af te leggen.

De hindernissen bestaan uit verschillende toestellen:

Agility

  •  Om te springen: hoogtesprongen, de breedtesprong, de band en een muur;
  • Om overheen te lopen: de wip, de kattenloop en de A-schutting;
  • Om doorheen te lopen: de tunnel en de slurf;
  • En als moeilijkste onderdeel, om doorheen te slalommen: de paaltjes.

Meer informatie over agility vind je bij de raad van beheer via deze link: agility

Canicross     

Canicross

Canicross is een bijzondere manier van offroad hardlopen met je hond (crosslopen), waarbij je samen een team vormt en nauw met elkaar samenwerkt. De sport is ontstaan vanuit de sledehondensport. Je hond loopt voor je uit en is met je verbonden door een elastische lijn van ongeveer 2 meter. Jij draagt een speciale heupgordel, je hond een speciaal canicross harnas.

Samen vormen jullie echt een team.


Dogsurvival

Dogsurvival

Een bijzondere vorm van canicross is de Dogsurvival. Hierbij legt je een parcours af van ongeveer 5 km al canicrossend. Onderweg heb je samen met je hond allerlei hindernissen te overbruggen.

Bike- en stepjöring

Bike

Bikejören is mountainbiken in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust, maar wel gecontroleerd mag trekken. De hond draagt een speciaal tuig en zit met een elastische lijn van maximaal 2,5 meter lang aan het frame van de fiets vast. Een lijnuithouder van flexibel materiaal voorkomt dat de lijn het voorwiel kan raken.

Steppen

Stepjören lijkt erg op bikejören, maar dan met een offroad step. Over het algemeen gaat dit iets minder snel dan met een mountainbike en doordat je zelf met je voeten op de grond meestept, vinden de meeste mensen dit iets minder spannend.


Voor beide sporten geldt dat de hond uitgegroeid moet zijn, omdat er tijdens het trekken grote krachten op de botten en gewrichten komen.  Dit betekent dat de hond niet voor de leeftijd van 12-18 maanden mag beginnen. 

Meer informatie over  hondensporten kunt u vinden op de site van de Raad van Beheer via deze link.

Specifieke informatie over canicross, bikejören en stepjören kunt u vinden op www.canicrossnederland.nl




Share by: