De Vizsla is een intelligente hond met een 'gouden' randje, dit slaat zowel op zijn kleur als op zijn karakter. Zijn edele kop en atletische lichaamsbouw doen menig hoofd draaien. Het zijn intelligente jachthonden die makkelijk op te voeden zijn. Hun aanhankelijke karakter maakt ze bovendien geschikt als gezinshond. Toch zijn ze niet voor iedereen geschikt..

Ben jij heel sportief en heb je veel vrije tijd die je samen met je hond wil doorbrengen? Besef je dat jachthonden zoals de Vizsla niet enkel gezelschapshonden en best veeleisend zijn? Ben je bereid om samen met je hond te werken? Zijn jullie een gezin dat gek is op actief bezig zijn met honden? Heb jij een zacht en vriendelijk karakter? Dan is de Vizsla mogelijk iets voor jou!

Exterieur

Rasinfo

Schofthoogte: reu 58-64 centimeter, teef 54-60 centimeter

Gewicht: 20 tot 30 kilogram

Vachtverzorging: korthaar - eenvoudig, ruien; draadhaar - dient geplukt te worden

Beweging: zeer veeleisend

Voeding: gemiddeld

Karakter: levendig, aanhankelijk, gevoelig en intelligent.


Vacht

Kortharig; de korthaar vacht heeft een sterke glans.

Draadharig; de vacht van de draadhaar Vizsla is vrij stug en vormt op de kop duidelijke wenkbrauwen, snorretje en een baardje. De vacht is halflang, 2 tot 3,5 centimeter. De draadharige Vizsla heeft een waterafstotende ondervacht. De draadhaar Vizsla dient u te laten trimmen door een ervaren hondentrimmer. 

Uiterlijk

De Vizsla is slank en atletisch gebouwd met een sterke bespiering. De kop heeft een nobele uitstraling met veel karakter. De ogen zijn veelal iets donkerder dan de vacht en zijn iets geslepen. De vacht is tarwegeel van kleur welke soms wat donkerder is. De oogopslag van een Vizsla is altijd alert en geïnteresseerd.


De bouw is bij de Vizsla van cruciaal belang om goed te kunnen functioneren. Een rechte rugbelijning, goede voorborst en goed gehoekte voor- en achterhand zijn voorwaarden voor een goed en sterk lichaam. Ze hebben een elegant hoofd met mooie grote oren en een nek die goed van lengte is en mooi overloopt in de schoft. Daarbij is het belangrijk dat de honden een goed gangwerk hebben waarbij ze een mooie uitgrijpende pas met voldoende stuwing vanuit de achterhand maken waardoor de hond zich makkelijk voortbeweegt.

Tentoonstellingen

Als u een Vizsla met stamboom heeft kunt u deelnemen aan tentoonstellingen, deze zijn overal ter wereld en vrijwel het gehele jaar door. 

Bij de keuring op een exterieurshow gaat het erom dat de hond zich zo voordelig mogelijk toont. De keurmeester beoordeelt de hond in stand en in beweging. Om een goed totaalbeeld te krijgen, betast de keurmeester de hond. Veel mensen trainen hun hond op wat er gebeurt als de hond in de ring komt tijdens zo’n keuring. Ook oefenen ze met hun hond op andere aspecten van een keuring.


Een hond moet op een show rustig kunnen staan, soepel kunnen meelopen en zich zonder problemen laten betasten. De ene hond gaat dat makkelijker af dan de andere. Door oefening valt veel te leren en ook te perfectioneren. De cursus waar je kunt leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen, heet ‘ringtraining’. Veel kynologenclubs bieden deze cursus aan.

Tijdens de ringtraining boots je de situatie in de ring na. Je oefent dan de elementen van de individuele keuring: in stand zetten en blijven staan, gebit tonen, betasten, gangwerk tonen in een driehoek of op en neer te lopen. De instructeur bekijkt je hond met een keurmeestersblik en geeft je tips hoe je je hond beter kunt presenteren. Vaak is als hulpmiddel een grote spiegel aanwezig, waarin je je hond kunt zien vanuit het gezichtspunt van de keurmeester. Met de spiegel leer je om die dingen waar een keurmeester naar kijkt zelf ook te zien. 


Via deze link kunt u zien welke kynologenclub er bij u in de buurt zit. 

Uiteraard kunt u via de agenda van onze website precies zien waar en wanneer er een show is. Daarnaast zijn er diverse handige websites waarbij u direct een overzicht hebt van de aankomende tentoonstellingen. Tevens verzorgen wij als vereniging een aantal keer per jaar een Fokdag. Hierbij kunt u uw hond laten keuren door bevoegde exterieurkeurmeesters. 


Links voor aankomende shows in binnen- en buitenland:

www.onlinedogshows.eu

www.hondenshow.net

Karakter

Karakter

De Vizsla is een zeer aanhankelijke hond. Ze zijn zeer graag in de nabijheid van hun baasje. Ze zijn ook een koudegevoelig ras dat graag komt profiteren van de lichaamswarmte van zijn gezinsleden.


De Vizsla is een zeer gevoelige hond die absoluut geen harde opvoeding verdraagt. Daarnaast is de Vizsla zeer intelligent en zal, mits de opvoeding consequent, positief en enthousiast gebracht wordt, snel begrijpen wat je bedoelt. Hij doet niets liever dan zijn baas plezieren en voor hem werken. Harde woorden of fysiek pijnigen wordt door de intelligente Vizsla niet vergeten en zal resulteren in een bange, ongelukkige hond. Enthousiaste beloningen zijn de drive van de Vizsla!


De Vizsla is zeer geschikt als gezinshond mits hij veel beweging, aandacht en liefde krijgt.


Door zijn jachtinstinct is de Vizsla zeer geinteresseerd in andere (wilde) dieren, maar als hij van jongs af aan hiermee opgroeit en deze interesse wordt in goede banen geleidt zal hij ze ongemoeid laten. Hij zal de baas wijzen op een vreemd dier op het terrein of op wild in de natuur. Dit doet hij doormiddel van voorstaan. Hierbij houdt hij een voorpoot omhoog, steekt zijn staart kaarsrecht achteruit  en wijst met met zijn neus de prooi aan. Daarna wacht hij op bevel of actie van de baas alvorens iets te ondernemen. Als de baas niet in de buurt is worden de beslissingen zelf genomen.

Beweging

De Vizsla heeft zeer veel beweging nodig om gezond te blijven en om zijn energie kwijt te kunnen. Kan hij zijn energie niet voldoende kwijt, dan zal hij gedragsproblemen vertonen. Om de hond voldoende beweging te geven zal het baasje dus actief mee moeten doen. Dat betekent meermaals per dag stevig wandelen, joggen, fietsen, zwemmen en apporteerspelletjes tot in het oneindige. Een Vizsla lijkt onvermoeibaar, maar niets is minder waar. Door zijn gevoeligheid heeft de Vizsla ook voldoende tijd nodig om tot rust te komen en alle opgedane prikkels te kunnen verwerken. 


Als aan de basisbehoeftes van de Vizsla voldaan wordt, is de Vizsla een stabiele en geweldige hond.

Gezondheid

Bij het fokken van een Vizsla richten de fokkers zich natuurlijk op de gezondheid en het welzijn van de hond. De Vizsla, zowel de korthaar als de draadhaar, is een gezond ras. Om dit te behouden moet er een preventieve screening  plaatsvinden. Deze staat beschreven in het Verenigingsfokreglement. Preventieve screening van ouderdieren moet plaatsvinden door deskundigen die erkend zijn door de Raad van Beheer, conform de door de Raad van Beheer voor deze onderzoeken opgestelde en/of goedgekeurde onderzoeksprotocollen.


Verplichte screeningsonderzoeken 

Heupdysplasie: beide ouderdieren moeten vóór de dekking worden onderzocht op heupdysplasie.

ECVO-oogonderzoek, inclusief gonioscopie: voor de monitoring van mogelijke oogproblemen binnen het ras is het ECVO-oogonderzoek, inclusief gonioscopie vóór de dekking verplicht voor beide ouderdieren.

Langhaargen: hoewel de langhaar-vachtvariëteit geen directe gezondheidsproblemen oplevert voor de individuele hond is het wel een ongewenste afwijking. Het is daarom verplicht dat minimaal 1 van de ouderdieren getest is op aanwezigheid van het langhaargen en vrij is verklaard.


Aandoeningen

Met honden die lijden aan onderstaande aandoening mag niet worden gefokt:

Heupdysplasie: een officieel HD-onderzoek (met FCI-uitslag), waarbij de uitslag anders is dan HD A, HD B of HD C. HD C dient altijd gecombineerd te worden met HD A.

Epilepsie: ouderdieren die lijden aan primaire epilepsie mogen niet (meer) voor de fokkerij worden ingezet. Directe nakomelingen van lijders zijn uitgesloten van de fokkerij. Nestgenoten van lijders zijn tot en met het derde levensjaar uitgesloten van de fokkerij. Wanneer een reu of teef één of meer nakomelingen heeft die lijden aan epilepsie, wordt het betreffende dier uitgesloten voor de fokkerij.

Oogafwijkingen:

  • Er mag niet gefokt worden met ouderdieren, die geopereerd zijn aan erfelijke afwijkingen van of rond de oogbol.
  • Progressieve Retina Atrofie (PRA); ouderdieren die lijden aan PRA zijn uitgesloten voor de fokkerij.
  • Cataract; ouderdieren die lijden aan cataract zijn uitgesloten voor de fokkerij.
  • Distichiasis; één van de ouderdieren dient vrij te zijn van distichiasis.
  • Glaucoom; ouderdieren die lijden aan glaucoom zijn uitgesloten voor de fokkerij.



Voor vragen over het karakter en/of de gezondheid kunt u contact opnemen met M. Louwers via gezondheid@vizslafokkers.nl

Share by: