Algemene Leden Vergadering


tijdens de ALV gaf Jelle aan zich niet herkiesbaar te stellen na zijn 3 jarige termijn als voorzitter. Dit ivm zijn drukke privé leven, uiteraard zal hij de lopende zaken afronden, hij blijft de verenging steunen als lid.


Wij zijn nu opzoek naar een nieuwe voorzitter, mocht je jezelf geroepen voelen of iemand kennen die geschikt is al voorzitten van onze vereniging horen wij dit graag!


Iedereen reageerde enthousiast op het voorstel om de statuten te wijzigen zodat wij in de toekomst ook jachtproeven of andere wedstrijden kunnen organiseren.


In het bestuur heeft er nog een andere verandering plaats gevonden Odette van der Lans trekt zich terug als secretaris en geeft het stokje over aan Kim van Garderen. Odette blijft bestuurslid.


Jacht Aanleg Test 17 november


Alle honden die vandaag mee deden aan de Jacht Aanleg Test gingen met een certificaat naar huis! Alle voorjagers, eigenaren en fokkers gefeliciteerd!


Helaas hadden we vandaag een aantal buien maar dat mocht zeker de pret niet drukken, het was een gezellige groep die zeer enthousiast waren. Na afloop zelfs nummers uitgewisseld om samen vaker te trainen, dat vinden wij mooi om te zien als vereniging dat wij mensen met dezelfde passie bij elkaar kunnen brengen.


Er was ruimte om tips te ontvangen van de keurmeesters en bij het waterwerk en apport ook de mogelijkheid om met koud wild te werken! Voor sommige was dit de eerste keer dat ze in aanraking kwamen met wild dus voor hun ook een dag vol nieuwe positieve ervaringen!


De keurmeesters waren ook zeer te spreken over deze diverse groep, jullie ook bedankt namens de vereniging.


De foto's die vandaag gemaakt zijn zijn te vinden in onderstaande link! Let wel op deze foto's zijn nog onbewerkt en zullen nog nabewerkt worden nadat de bestelling is geplaatst.


https://kvgfotografie.pixieset.com/jachtaanlegtest17november/


Voorzitterschap


Beste leden,


Helaas moeten wij jullie mededelen dat Jelle Derksen zich tijdens de ALV op zaterdag 26 oktober niet herkiesbaar heeft gesteld als voorzitter. Het is naast zijn prive leven niet langer te combineren. Een begrijpelijke keuze, maar uiteraard vinden we dit erg jammer!


Jelle is samen met een groepje collega fokkers de vereniging in 2021 gestart, we kunnen stellen dat hij een van de belangrijke schakels in de vereniging is.


Jelle blijft betrokken als kernlid en voor bestuurlijke ondersteuning. Tevens zal hij ons helpen in de zoektocht naar een nieuwe voorzitter.


Ben of ken jij deze persoon? Dan komen wij graag in contact!


Kim van Garderen: secretariaat@vizslafokkers.nl

Odette van der Lans: odette@vizslafokkers.nl


Wij willen Jelle bedanken voor zijn inzet en doorzettingsvermogen en zijn blij dat hij ons blijft ondersteunen.


Het bestuur.


In het zonnetje gezet worden tijdens de ALV


Wij willen tijdens onze ALV op 26 oktober 2024 bij manege de Fruithof Vizsla's met hun eigenaar in het zonnetje zetten! En jij kan bepalen wie dat kunnen worden.


Heeft jouw Vizsla een bijzondere show/werk/sport prestaties geleverd of ken jij iemand die met zijn Vizsla dit behaald heeft? (en die lid is van onze vereniging) mail dan naar secretariaat@vizslafokkers.nl


Het gaat om een prestatie die geleverd is tussen de ALV vergadering van 2023 en 2024.


Wij willen onderstaande ontvangen:
- Stamboom naam hond

- Naam eigenaar
- Geleverde prestatie

- Bewijs van behalen

ALV en Fokkersoverleg


Van de week is er een mailing uitgegaan naar alle leden van de vereniging over onze ALV en fokkersoverleg. Dit zal plaats vinden in Heteren bij Manege de Fruithof

Op 26 oktober om 13:00 vind het fokkersoverleg plaats. Dit overleg is voor alle fokkers die bij ons aangemeld zijn! Of je nu een grote fokker bent of 1 keer per jaar een nestje hebt is maakt niks uit.

Voor ons als vereniging is het fijn om samen met onze fokkers te kunnen overleggen en ideeën uit te wisselen.


Aansluiten is ons jaarlijkse ALV deze zal starten om 15:00 hier zijn al onze leden voor uitgenodigd.  Laat je mening als lid van de vereniging horen, je kunt ook zelf belangrijke punten inbrengen door en mail te sturen naar secretariaat@vizslafokkers.nl


Aanmelden voor één of beide overleggen kan via onderstaande link:

Aanmelden ALV/Fokkersoverleg

Jacht Aanleg Test


Op 17 november zal er op de Waltakke weer een Jacht Aanleg Test (JAT) worden afgenomen! Tijdens deze test kan je goed zien wat de jacht aanleg van jouw Vizsla is.


Je kan zonder prestatie druk zien hoe het instinct van jouw Vizsla is.


Om 09:00 zal de koffie klaar staan en om 09:30 zullen de eerste onderdelen afgenomen worden.


Aanmelden kan via onderstaande link

Leden betalen € 40,-

Niet leden betalen € 47,50


Let wel op, leden hebben voorrang op niet leden


Er zijn maximaal 20 plekken beschikbaar voor de JAT wacht dus niet te lang met aanmelden!

https://forms.gle/qpzxuLVLe7Puonma6


Trainingsdag 18 augustus waterapport


Vandaag was de eerste openbare training vanuit de vereniging. Het was een geslaagde ochtend/middag! Met in totaal 10 honden een mooie groep.

Voor vandaag stond het waterapport op de planning, naast de dummy eend hebben we ook met koud wild gewerkt. Elke hond heeft hem netjes binnen gekregen

Dankzij de diverse groep zijn er een hoop tips uitgedeeld in het verder trainen van het waterapport.

Opgeven voor de andere trainingsdagen kan nog

Za 24 aug Nieuw-Vennep loop + apport dood wild

Zo 25 aug Amstelveen loop + voorstaan op gekooid wild + ringtraining


Trainingsdagen vanuit de vereniging


In de maand augustus organiseren we een aantal trainingsdagen, er worden verschillende soorten apporten getraind deze dagen.
Dus wil jij een keer mee trainen met een aantal van de vereniging kan je je opgeven via onderstaand formulier:

https://forms.gle/Yv85i9DR9tB39ZUC9


Zo 18 aug recreatiegebied De Put Vianen waterapport
Za 24 aug Nieuw-Vennep loop + apport dood wild
Zo 25 aug Amstelveen loop + voorstaan op gekooid wild + ringtraining


Wanneer je je aangemeld hebt zullen wij contact met je opnemen hoe laat en waar precies de training zal zijn!


Wat een prachtige dag was het 18 mei om de Vizsla Specialty te organiseren!


Voorafgaand waren we een beetje zenuwachtig over het weer met veel regen wat voorspeld werd. Uiteindelijk hadden we zon en was het rond de 22  graden! Heerlijk weer dus met een verfrissend windje.


Om 10.00 begon de keuring en er was een enthousiaste en  gezellig sfeer.  Alles verliep soepel en vlot door! Net voor de lunch waren de kortharen klaar en hervatte we de show na de lunch met draadharen.  


wij  willen alle eigenaren en fokkers feliciteren met de behaalde resultaten! 


Vizsla Korthaar:


Beste van het Ras:

Butterfly Hunter Casper (eig: A. Chikán)

Best of Opposite Sex:

Green Valley Stars Famous (eig: J. Derksen)

Reserve CAC reu:

Butterfly Hunter Boogeyman (eig: J. Derksen)

Reserve CAC teef:

Csövárberki Pocok (eig: M. Louwers)

Best Puppie:

Green Valley Stars Soulmate (Eig: K. van Kranendonk)

Best Junior:

Butterfly Hunter Cactus (Eig: M. Toet)

Best Working:

Csövárberki Pocok (Eig: M. Louwers)

Best Veteran:

Aranyu (Eig: B. Rikkink)


Vizsla Draadhaar:


Beste van het Ras:

Piers Regghe Valley (Eig: S. den Dulk)

Best of Opposite Sex:

Zoldmali Etus (Eig: J. ten Have)

Reserve CAC reu:

Quodian’s Killarney (Eig: S. Weber)

Reserve CAC teef:

Balaton-Felvidéki Vadász Csipke (Eig: G. Biricskai)

Best Junior:

Gosse v. Marckelzathe (Eig: P. de Lint)

Best Veteran:

Zoldmali Eskimo (Eig: F. Knobben)


Foto's kan je bestellen via onderstaande link:

https://kvgfotografie.pixieset.com/kcm/



Magyar Vizsla European Cup 2024


Let op! Misschien zoeken we jou!

Ben jij (of ken jij) iemand met een goed zwemmende en jagende Vizsla en lijkt het je leuk om komend najaar 2024 deel te nemen aan de Europacup?


De Magyar Vizsla Fokkersvereniging Nederland vaardigt een team af naar de 25e CACIT Magyar Vizsla European Cup 2024, welke van donderdag 5 september tot en met zondag 8 september 2024 gehouden wordt in België.

Ervaring met field trial (veldwerk, water apport en werk voor en na het schot) is vereiste. Vorig jaar is de Magyar Vizsla Fokkersvereniging Nederland als 9e van de 18 deelnemende clubs geëindigd. De lat ligt best hoog maar niet onmogelijk hoog. Om goed te kunnen presteren als team tussen de beste teams van Europa word er wel iets van de deelnemers verwacht.


We gaan ter voorbereiding op de Vizsla Europacup gezamenlijk een aantal keren met de deelnemers trainen. Deelname aan minimaal 2 door de vereniging georganiseerde gezamenlijke trainingen is verplicht. Wanneer je geselecteerd wordt en de inschrijving bij de Magyar Vizsla European Cup definitief is ben je verplicht te gaan. Wanneer dit niet lukt wordt het inschrijfgeld bij je in rekening gebracht. Na je aanmelding voor de derby of open klasse (met eventuele vermelding van reeds behaalde veldwerk kwalificaties) kunnen we je meer vertellen over de dag dat we kennis met elkaar maken, selectie criteria en trainingsdata. Meld je aan via veldwerk@vizslafokkers.nl


We zoeken hiervoor sponsors. Wil je als individu of met je bedrijf het team ondersteunen? Neem dan zsm contact op met Marco via secretariaat@vizslafokkers.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Geslaagde Jacht Aanleg Test


Op zondag 24 maart waren we weer van harte welkom in Weerselo voor de Jacht Aanleg Test. 

17 kandidaten legde daar onderstaande onderdelen af

- schottest

- veldwerk

- sleep

- waterwerk

- apporteerwerk

- exterieur


Gelukkig zat het weer ontzettend mee en vielen er maar enkele druppels. De dag was geslaagd en alle deelnemers hebben een certificaat uitgereikt gekregen waarbij alle honden onze verwachtingen hebben overtroffen. Dit natuurlijk ook met dank aan de keurmeesters die hier ook de gehele ochtend en een deel van de middag hun taak hebben uitgevoerd. Achteraf hebben we ook alleen maar positieve feedback gekregen.

Foknormen laten zien dat je zorgvuldig fokt!


Foknormen zijn gezondheidsnormen waaraan een ouderdiercombinatie moet voldoen om een positieve aantekening op de stamboom te krijgen. Denk aan resultaten van verplichte screeningsonderzoeken naar heupdysplasie of oogaandoeningen, of de instelling van een minimale fokleeftijd. Het doel is dat er gezonde rashonden worden gefokt en dat het proces en gemaakte keuzes voor iedereen transparant en inzichtelijk zijn. Daarmee laat je als fokker van stamboomhonden zien dat je zorgvuldig, transparant en verantwoord fokt.


De Algemene Vergadering van de Raad van Beheer besloot op 2 december 2023 de foknormen in te voeren. Daarmee willen we als kynologie laten zien wat we doen, hoe we het doen en dat we het zorgvuldig doen. We geven zo de consument – de pupkoper – inzicht in de gezondheid van de pups die men op het oog heeft. Anderzijds bieden we fokkers de mogelijkheid de beoogde ouderdiercombinatie op geschiktheid te controleren vóórdat de dekking plaatsvindt en zo een zorgvuldige, verantwoorde keuze te kunnen maken.


Wanneer zijn onze foknormen van kracht?

In overleg met Raad van Beheer bepalen wij als rasvereniging welke foknormen moeten gelden voor ons ras. Eenmaal vastgesteld worden deze normen op de website van de Raad van Beheer gepubliceerd op de raspagina. Vijf tot tien maanden na publicatie zullen de ouderdieren ook daadwerkelijk gecontroleerd gaan worden. Of een pup al dan niet aan de normen voldoet, wordt op de stamboom vermeld:

“Deze hond is geboren uit ouderdieren die wel/niet voldoen aan de aanvullende leeftijds-, gezondheids- en gedragseisen die gelden voor het ras.” Als er meerdere rasverenigingen zijn voor 1 ras zullen zij er samen uit moeten komen. Is dit niet het geval bepaald de Raad van Beheer.


Verenigingsfokreglementen (VFR)

Je zult je afvragen hoe de foknormen zich verhouden tot onze verenigingsfokreglementen (VFR’s). VFR’s gaan altijd verder dan screeningsonderzoeken of minimale leeftijd. Daarnaast worden ze niet door de Raad van Beheer gecontroleerd. Als wij de voor ons ras verplichte screeningsonderzoeken ook in de foknormen willen laten opnemen, kan dat uitsluitend in overleg met de Raad van Beheer. Wat in de foknormen wordt opgenomen, wordt wél door de Raad van Beheer gecontroleerd en leidt tot een tekst op de stamboom: ‘voldoet’ of ‘voldoet niet’. Soms zullen de foknormen en de normen uit bepaalde hoofdstukken in het VFR hetzelfde zijn, en soms zal een VFR meer regels kennen dan de foknormen.


Verantwoordelijkheid

Als fokker ben je verantwoordelijk voor het samenstellen van een verantwoorde ouderdier-combinatie. Jij bepaalt welke reu/teef je kiest en of die aan de foknormen voldoet. Om te bepalen of een ouderdiercombinatie zorgvuldig is, moeten vóór de dekking de resultaten van voorgeschreven screeningsonderzoeken bekend zijn. Je kunt immers pas zorgvuldig fokken als je weet wat die resultaten zijn. De screeningsonderzoeken moeten worden uitgevoerd door dierenartsen waar de Raad van Beheer een overeenkomst mee heeft. Deze vind je op www.houdenvanhonden.nl/zoekdierenarts. De kosten van screeningsonderzoeken variëren per dierenarts en zijn voor rekening van de fokker. Moet er DNA-onderzoek worden gedaan, dan dient dit te gebeuren mét identiteitscontrole, verplicht bij de dierenarts. Ook mag gebruik worden gemaakt van het door de Raad van Beheer (chipper) verplicht afgenomen DNA-materiaal voor afstammingscontrole.


Registratie resultaten

De dierenarts die de screeningsonderzoeken uitvoert, stuurt de resultaten direct naar de Raad van Beheer via het MijnRvB-systeem. De eigenaar van de hond kan ook zelf uitslagen van gezondheidsonderzoeken uploaden op de MijnRvB-pagina van zijn hond. Dat kunnen  alleen de resultaten van screeningsonderzoeken zijn, die voor dat ras ook van belang zijn. De Raad van Beheer controleert deze resultaten en wanneer

ze goed zijn uitgevoerd, worden ze opgenomen bij de hond. De resultaten zijn daarna ook zichtbaar op www.dutchdogdata.nl. Als je een buitenlandse vaderhond inzet, kun je bij de dekking ook documenten uploaden van de reu. De Raad van Beheer voegt die dan toe in het account van deze buitenlandse reu.


Foknorm niet gehaald

De Raad van Beheer wil graag dat iedereen zorgvuldig fokt en zich dus aan de normen houdt. Wanneer dat niet is gelukt, komt dat op de stamboom van de pups te staan. De tekst luidt: ‘Deze hond is geboren uit ouderdieren die niet voldoen aan de gezondheidseisen en eventueel van toepassing zijnde welzijns- en gedragseisen die gelden voor het ras.’ Je hebt dan dus wat uit te leggen over de combinatie aan geïnteresseerde pupkopers. (NB: er komt géén rood kruis op de stamboom.)


Hoe controleer je de foknormen?

Iedereen – zowel fokkers als pupkopers – met een MijnRvB-account kan straks fokcombinaties checken. In het menu komt een extra optie: “controle van de foknormen”. Je vult het NHSB- of chipnummer van de beoogde ouderdieren in en de dekdatum, en je krijgt direct te zien of het is toegestaan, of wat er op die datum nog niet in orde is. Als de combinatie niet past binnen zorgvuldig fokken, betekent dat in principe ‘niet fokken’. Soms zijn er echter valide, niet-medische redenen waarom je niet aan de foknormen kunt voldoen. Zo kun je met een buitenlandse reu werken, waarbij een voorgeschreven screening niet is uitgevoerd. De reu kan op basis van leeftijd of fysieke gezondheid heel weinig kans hebben op de aandoening, maar je kunt dat niet bewijzen. Het ‘niet voldoen’ moet echt een uitzondering zijn, met geldige reden. Als er alternatieven voorhanden zijn die wel voldoen, moet dat het streven zijn. Het is jouw afweging als fokker of je de combinatie wel of niet inzet.


Stamboom blijft waardevol

De vermelding dat een hond niet aan de foknormen voldoet, maakt de stamboom niet waardeloos. Naast de foknormen moeten de ouderdieren immers ook voldoen

aan andere eisen die we aan het fokken van stamboomhonden stellen voordat ze een stamboom krijgen. Dit zijn eisen die vaak boven de wettelijke eisen uitgaan. Het basisreglement Welzijn & Gezondheid geldt nog steeds. De afstamming is gecontroleerd door DNA, de informatie over het ras en de fokker staan vermeld en de regels voor inteelt en de leeftijd van de moederhond zijn allemaal geldig. Soms kan de fokker afdoende aan de pupkoper uitleggen waarom er toch gekozen is om de oudercombinatie te maken. De pupkoper kan de ouderdieren zelf checken op www.dutchdogdata.nl. Daar zijn de relevante gezondheidsonderzoeken per hond te vinden. Als de hond zelf wel aan de normen voldoet, kan de volgende generatie zorgvuldig gefokt worden. De hond kan dus nog steeds waardevol zijn voor de stamboomhondenfokkerij!


Buitenlandse honden

Het is goed om te weten of men in het buitenland ook al met een soortgelijk systeem werkt en, zo ja, of dat dan aansluit bij het Nederlandse systeem. Er zijn inderdaad meerdere landen die ook zo’n systeem hebben, bijvoorbeeld Italië. De buitenlandse systemen sluiten in zoverre aan, dat ook daar eisen gesteld worden aan de ouderdiercombinatie. Die komen grotendeels of zelfs helemaal overeen voor veel rassen. Het is dan nog wel zaak dat de Raad van Beheer inzage krijgt in de resultaten van de daar uitgevoerde screeningsonderzoeken.


Promotie

Om het belang van de foknormen bekend te maken bij pupkopers zet de Raad van Beheer zijn eigen media in, zoals website, social media en de Raadar-nieuwsbrief. Ook via zijn informatiestand zal de Raad van Beheer voorlichting geven. Maar de Raad van Beheer kan dit niet alleen en bereikt niet alle pupkopers. Pupkopers worden dan ook doorgeleid naar de voorlichters van onze rasvereniging en onze fokkers.

Pupkopers komen ook rechtstreeks bij ons binnen via onze eigen publiciteit als rasvereniging. Wij kunnen hen verder informeren over de foknormen van ons ras en eventuele aanvullende regels uit het verenigingsfokreglement, en hen zo duidelijk maken wat wij allemaal doen om zo zorgvuldig mogelijk te fokken. Als we dat met elkaar goed doen, bereiken we met elkaar het beste resultaat voor onze stamboomhonden!


Magyar Vizsla Specialty KCM 2024


Na het succes van 2022 waar we 40 Vizsla's uit binnen en buitenland mochten verwelkomen op de door ons georganiseerde KCM organiseren wij dit jaar weer een Magyar Vizsla Specialty KCM!


Afgelopen keer hebben wij dit tijdens de Winner 2022 in Friesland mogen organiseren. Dit jaar zal de KCM in Lochem plaats vinden op 18 mei, je kunt een dubbele CAC halen.
In dit weekend word ook de Pinkstershow in Gorinchem georganiseerd, exposanten kunnen dus 3 CAC’s in 1 weekend halen! 


De keurmeester van de KCM zal zijn: Dhr. H. van den Berg(NL)

Je kunt je via deze link aanmelden voor de show: https://www.onlinedogshows.eu/nl/Show/Index/3272/MagyarVizslaSpecialtyKCM2024


Pinkstershow Gorinchem 19/5/2024 keurmeester: Dhr. T Leenen (Belgie) Inschrijven via onlinedogshows


Voor vragen over de KCM kan je mailen naar KCM@vizslafokkers.nl


Nieuws 2023
Share by: